Bez kategorii

Hydrolat z Róży Damasceńskiej – właściwości i zastosowanie

By 10 lutego 202112 lutego, 2021No Comments

Hydrolat z róży Damasceńskiej to naturalny i wielofunkcyjny kosmetyk, który warto mieć w swojej łazience. Jakie ma właściwości i jak go stosować? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o różanym hydrolacie!

Hydrolat z róży Damasceńskiej – co to jest?

Hydrolaty, jedne z najstarszych, znanych ludzkości kosmetyków, nazywane są też wodą kwiatową bądź roślinną. Powstają w procesie produkcji naturalnych olejków eterycznych. W 99% składają się z wody, a w 1% ze składników aktywnych. Dokładnie w taki sposób powstaje hydrolat różany: jako swego rodzaju „produkt uboczny” w produkcji olejku z róży damasceńskiej, uprawianej w basenie Morza Śródziemnego od czasów starożytnych. Woda różana zyskuje coraz większą popularność wśród miłośniczek naturalnej pielęgnacji urody, ale stosowana jest też w kuchni – w Azji używa się jej do gotowania już VIII wieku p. n.e.

Różany hydrolat – właściwości, które powinnaś poznać

Hydrolat różany wykazuje szereg właściwości, które czynią go kosmetycznym must have na miarę naszych czasów. Przede wszystkim świetnie sobie radzi z przywracaniem komfortu szorstkiej, przesuszonej skóry. Ma właściwości higroskopijne, więc nie tylko nawilża, ale też wiąże cząsteczki wody i chroni cerę przed utratą wilgoci. Delikatne ujędrnia skórę, poprawiając napięcie zwiotczałego, pozbawionego elastyczności naskórka. Stymuluje mikrokrążenie w skórze, wzmacnia naczynia krwionośne. Działa antyseptycznie, łagodząco, odświeżająco i antyoksydacyjnie, w związku z czym chroni przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi (takimi jak chociażby smog). Hydrolat różany, dzięki zwartości witaminy C w składzie, poprawia ukrwienie skóry, nadaje jej promienny wygląd, rozjaśnia przebarwienia, a jednocześnie jest szalenie łagodny w działaniu i nie wywołuje podrażnień. Co więcej, reguluje także wydzielanie sebum i sprawia, że cera trądzikowa jest jednocześnie świetlista i matowa. Warto jednak pamiętać, że stężenie substancji aktywnych w hydrolacie z róży damasceńskiej nie jest wysokie, w związku z czym produkt działa bardzo łagodnie i zaleca się stosować go regularnie.

Dla kogo woda kwiatowa z róży będzie najlepsza?

Hydrolat z róży damasceńskiej, jak już zdążyłaś zauważyć, to kosmetyk uniwersalny, który znajdzie swoje zastosowanie w każdej kosmetyczce. Polecany jest przede wszystkim osobom o skórze naczynkowej, skłonnej do podrażnień, ale też dojrzałej, pozbawionej elastyczności czy poszarzałej. Po ten produkt powinny sięgać także posiadacze i posiadaczki cer problematycznych, zanieczyszczonych. Ze względu na swoje łagodne działanie, różany hydrolat można bezpiecznie aplikować na skórę alergiczną, a nawet dziecięcą. Ten produkt przyda się też zestresowanym – jego łagodny zapach subtelnie pobudza zmysły, relaksuje i poprawia nastrój.

Jak stosować hydrolat z róży?

Wszechstronny kosmetyczny skarb, jakim jest cenny hydrolat z róży damasceńskiej, można stosować na wiele sposobów. Przede wszystkim warto go użyć jako alternatywę toniku – podobnie jak on przywróci naturalne pH skóry i delikatnie ją napnie. Wodę różaną warto aplikować przed nałożeniem serum z olejkiem czy kremu oraz jako bazę pod makijaż. Co ciekawe, za pomocą hydrolatu w formie spray’u w łatwy sposób wykończysz makeup – wystarczy rozpylić mgiełkę w odległości kilku centymetrów od twarzy, żeby „związać” wszystkie warstwy i przedłużyć ich trwałość. Woda z róży damasceńskiej pomoże Ci też odświeżyć cerę w ciągu dnia czy zastąpi perfumy latem, kiedy nie przepadasz za sięganiem po mocne zapachy. Hydrolat różany warto dodawać do maseczek w proszku oraz zwilżać nim maski, które szybko wysychają na twarzy (na przykład z glinki zielonej). Oczywiście nie zapominaj też o ciele i włosach, które pokochają rozpieszczenie różanym destylatem – nakładaj go przed olejowaniem włosów jak Arabki albo dodawaj do balsamu do ciała. Ten wyjątkowy kosmetyk sprzyja ograniczaniu ilości produktów w łazience tylko do tych, które naprawdę sprzyjają Twojej skórze.

Hydrolat z róży damasceńskiej to kosmetyk, w którym zakochasz się od pierwszego użycia. Łagodny i skuteczny, cechujący się wszechstronnymi właściwościami, przyda się w kosmetyczce każdej osoby, która ceni sobie naturalne, znane od tysięcy lat metody pielęgnacji urody.